8.1 Steun voor burgerinitiatieven
PvdA/GroenLinks vindt dat inwoners van de Middelburgse wijken en dorpen gemeentelijke taken moeten kunnen overnemen als zij denken dat het beter, slimmer en goedkoper kan. We maken een beleidsplan waarin staat hoe mensen zelf aan de slag kunnen. Ook komt er een inwonersfonds met jaarlijks een structureel budget voor ondersteuning en uitvoering van initiatieven. Wijken en dorpen krijgen meer budget.
8.2 Meer zeggenschap voor inwoners
Wij vinden dat inwoners meer te zeggen krijgen in hun eigen wijk of dorp. Samen met inwoners experimenteren we met nieuwe vormen van participatie en zeggenschap. Dat kan via wijktafels, maar ook op veel andere manieren. Corona heeft laten zien welke mogelijkheden digitaal vergaderen biedt. Het is zaak dat iedereen, ook digitaal, mee kan praten. Lokale (sociale) media verdienen als zij een cruciale rol spelen bij het betrekken van burgers.
8.3 Ook jongeren!
GroenLinks/PvdA wil dat kinderen en jongeren betrokken worden bij allerlei onderwerpen die spelen in de politiek, dicht bij huis, in de wijk, of in de hele stad. De gemeente moet ervoor zorgen dat zij eigen initiatieven, ideeën of problemen kunnen aanbrengen. Denk aan de skatebaan in de Veerse Poort: de skaters hebben zelf ingesproken bij de commissie ruimte, een waardevolle ervaring voor zowel de jongeren als de commissieleden. De jongeren vonden samen met buurtbewoners en de gemeente een oplossing en hebben dat als zeer positief ervaren.
Zorg ervoor dat kinderen en jongeren hulp krijgen bij het realiseren van ideeën of het oplossen van problemen, zodat ze leren hoe de politiek werkt. De gemeente moet regelmatig de mening vragen van jongeren, bijvoorbeeld via een jongerencentrum, een jongerenbus of via social media. Nodig scholieren en studenten uit op het stadskantoor, organiseer debatten en interactieve (kids)colleges en gebruik doemeemiddelburgers.nl om ook jongeren hun mening te vragen. Organiseer wijkschouwen met kinderen om de looproutes naar school en in de buurt te verbeteren. Sluit aan bij het provinciale initiatief om een jongerenparlement te organiseren, één keer per kwartaal. Betrek jongeren bij het vuurwerkbeleid, culturele voorzieningen, horecasluitingstijden en festivals.
8.4 De digitale stad
Onze gemeente digitaliseert in rap tempo. Kunstmatige intelligentie, smart cities en het internet of things (IoT) kunnen helpen bij verduurzaming, veilige mobiliteit en goede gezondheidszorg. De coronacrisis onderstreepte het belang van internet.
Daarnaast ondersteunen in het sociale domein steeds meer apps en andere digitale toepassingen kwetsbare inwoners. Ook kunnen door digitalisering inwoners langer thuis blijven wonen.
Dit zijn positieve ontwikkelingen, maar er zijn ook gevaren. Om te voorkomen dat technologie en algoritmes burgers in de problemen brengen, houdt onze digitale gemeente rekening met verschillen tussen individuen en groepen en bewaakt ze de gelijkwaardigheid van burgers. Data en technologie moeten bijdragen aan de vrijheid van bewoners.
Ook moeten mensen het recht hebben om digitaal vergeten te worden. Er moet altijd ruimte blijven voor een nieuwe, schone start.
Bewoners en gebruikers hebben zeggenschap over de vormgeving van onze digitale stad. Overheid, maatschappelijke organisaties en bedrijven zorgen hiervoor. De gemeente is transparant over welke data worden verzameld. Waarvoor doet ze dat? Met welke uitkomsten en resultaten? De gemeenteraad controleert dit steeds, met het recht op privacy als uitgangspunt.
8.5 Samenwerking
Samenwerking die in diverse sectoren eerder moeizaam tot stand kwam, bleek tijdens coronacrisis heel goed mogelijk te zijn. Het ziekenhuis en de wijkzorg vinden elkaar inmiddels. De boa gaat op stap met leerplichtambtenaren, horecaondernemers richtten samen een plein in. PvdA/GroenLinks vindt dat we de crisis kunnen benutten om schotten die er eerder waren weg te nemen.
Middelburg moet als hoofdstad een voorbeeldrol gaan spelen bij samenwerking. Niet bakkeleien met buurgemeenten, maar juist krachten bundelen. We stappen niet uit gemeenschappelijke regelingen of andere samenwerkingsverbanden, maar zorgen dat we nader tot elkaar komen. GroenLinks/PvdA staat positief tegenover één gemeente Walcheren.
Veel belangrijke politieke beslissingen worden op regionaal niveau genomen. Als gemeenteraad is het belangrijk om de controlerende en kaderstellende taak goed uit te kunnen voeren. Bij Intervence is dit niet goed gegaan. Daarom moeten de gemeenteraden weer meer aan het stuur komen.
De samenwerking van gemeenten in ‘Raden in Verzet’ richting de VNG is effectief. De strijd om voldoende budget te verkrijgen voor onder meer jeugdzorg en Wmo pakte goed uit voor gemeenten. Samenwerking loont ook hier en moet worden uitgebreid.