7.1 Een profiel als mensenrechtenstad

Middelburg voert een permanent gesprek over mensenrechten in het dagelijks leven. In het onderwijs bijvoorbeeld: de gemeente verbindt samen met de provincie alle opleidingen met de Four Freedom Awards, het Etty Hillesum Huis, Middelburg Shelter City en het kennisplatform Slavernijverleden. Daarnaast trekken we opleidingen aan gerelateerd aan vrijheden, zoals politicologie, filosofie en rechten. De stad is aantrekkelijk voor organisaties die zich inzetten voor mensenrechten. Het uitbouwen van Middelburg als mensenrechtenstad vraagt om een actieve lobby, samen met UCR, HZ, Scalda en de provincie.

Onderdeel hiervan is de uitvoering van Zeeuws Deltaplan Discriminatie, want discriminatie komt nog veel te vaak voor en zou nooit mogen.

Juist Middelburg moet de kennis over het slavernijverleden versterken naar het heden en formeel excuses aanbieden voor dit verleden. Daarnaast geven we meer ruimte voor evenementen die dit profiel versterken. Ook handelt Middelburg hiernaar in de omgang met asielzoekers: met noodopvang, met een AZC, maar ook door mensen zo snel mogelijk in te laten burgeren en volop mee te laten doen.

7.2 Het recht op veiligheid

Iedere Middelburger heeft recht op veiligheid, maar ook op privacy. Als het gaat om openbare veiligheid en handhaving vragen wij: waar zijn camera’s (tijdelijk) nodig en hoe verhouden deze zich met privacy? De gemeente heeft ongeveer tachtig handhavingstaken in de openbare ruimte! Wat zijn prioriteiten, is nieuw beleid wel te handhaven, is er sprake van eerlijke en duidelijke handhaving, zijn boa’s voldoende toegerust op hun taak? PvdA/GroenLinks wil goed doordacht beleid op het gebied van regelgeving en handhaving.

De leefbaarheid in de wijken en kernen is mede afhankelijk van het veiligheidsgevoel bij bewoners. Iedereen heeft recht op een plekje om te wonen. Tegelijk nemen we bewoners serieus die overlast ervaren van buurtgenoten door een gerichte aanpak en daadkrachtige samenwerking met Woongoed, zorgaanbieders en Welzijn Middelburg.

In Dauwendaele was het na allerlei interventies een paar jaar rustig, totdat de nieuwe generatie probleemjongeren zich aandiende. We moeten voorkomen dat er steeds weer nieuwe generaties ontstaan. Daarom moet het nieuwe college gericht aan de slag met een integrale aanpak om de wijk veiliger te maken, in samenwerking met het onderwijs, welzijnsorganisaties, jeugdhulp en sportverenigingen.

7.3 Inclusie

Inclusie betekent dat iedereen mee mag doen, ook met een beperking. In Nederland wonen zo’n 1,8 miljoen mensen met een lichte, matige of ernstige beperking, soms zichtbaar, vaak ook onzichtbaar. Het gaat om diverse beperkingen: lichamelijk, motorisch, zintuiglijk, verstandelijk, psychisch en in het uithoudingsvermogen. De kans hierop neemt toe met de leeftijd. PvdA/GroenLinks wil dat mensen met beperkingen gelijkwaardig aan de samenleving deelnemen op basis van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Het gaat om toegankelijkheid in de breedste zin van het woord.
De gemeente zorgt voor de toegankelijkheid van openbare gebouwen en ruimten en het openbaar vervoer, niet alleen fysiek, maar ook maatschappelijk. Het gaat om de mogelijkheid om gelijkwaardig deel te nemen aan de samenleving. We hebben speciale aandacht voor kinderen met een handicap, want zij leven nog te vaak in sociaal isolement. Omdat zij regelmatig niet in de buurt naar school kunnen en sportclubs en speeltuinen niet toegankelijk voor hen zijn.