Terugblik verkiezingen 2010 Middelburg

Een overzicht van de trends in het stemgedrag door de jaren heen, van TK1986 tot en met TK2010. Het laat mmoi zien waar we als GroenLinks Middelburg voor staan en wat onze uitdaging is voor de toekomst!!

Tweede Kamer verkiezingen hebben een heel ander karakter dan bijvoorbeeld gemeenteraadsverkiezingen. Er valt niet te ontkennen dat er een algemene gevoelsbarometer bestaat waarop het politieke klimaat is af te lezen. De aandacht van de media werkt als een katalysator voor de betrokkenheid van de kiezers.

Ook speelt mee dat hoe dichter bij huis de keus bepaald kan worden door plaatselijke partijen. Toch is het overwegend het landelijke politieke klimaat dat de doorslag geeft. Zo hebben we gezien dat de PvdA er in heel Nederland flink van langs kreeg bij de verkiezingen in maart terwijl het om een te kiezen gemeenteraad ging. Niet dat de PvdA er in alle gemeenten een potje van gemaakt had maar enkel en alleen omdat het politieke klimaat ze toen niet gunstig gezind was. En bij de Tweede Kamerverkiezingen was de zwarte Pietenrol nu voor het CDA weggelegd (voor grafiek zie link PDF-file.)

 

Kijken we naar het gemiddelde aantal stemmen op Groen Links in Middelburg dan zien we het volgende: 

 

Gemiddelde Gemeenteraad

1887 stemmen

63% opkomst

Gemiddelde Provinciale Staten

1879 stemmen

55% opkomst

Gemiddelde Tweede Kamer

1724 stemmen

80% opkomst

Gemiddelde Europees Parlement

1254 stemmen

40% opkomst

 

 

Middelburg kent 29 stembureaus.

Bij de Gemeenteraadsverkiezingen haalden we in 14 stembureaus 10 of meer procent van de stemmen. In 3 stembureaus in het centrum zelfs meer dan 20 procent.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen haalden we in 8 stembureaus 10 of meer procent van de uitgebrachte stemmen. Ook nu lag het hoogste percentage bij die bureaus in het centrum. Het laagste percentage ligt overigens nog steeds in Arnemuiden.

 

De grafiek laat zien dat het hoogste aantal stemmen ooit op Groen Links in Middelburg uitgebracht 2514 is. Dat was bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart en resulteerde in 3 raadsleden. Om onze 3 raadsleden te behouden zullen we dit stemmenaantal vast moeten zien te houden. Dat is een uitdaging waar we de komende jaren voor staan.