Een gure zaterdagmiddag in Middelburg. Ik loop over de markt. Voor de deuren van zaak X zit een echtpaar gezellig aan een tafeltje, dat half besneeuwd is. Achter het echtpaar gloeien twee warmtebronnen aan de muur. Op zo'n moment twijfel ik sterk aan het zo geroemde “gezond verstand”van de mens en klinken een aantal sterke krachttermen in mijn hoofd.

Je ziet het steeds vaker de laatste jaren, de terrasjes die zomer en winter beschikbaar zijn. Vroeger was het een lente-,  zomer- en misschien nog begin-herfst hobby. Maar de laatste jaren moet er ongeacht het weer op een terras kunnen gezeten worden. Op zich heb ik daar natuurlijk geen bezwaar tegen. Als mensen de regen of  kou willen trotseren om een frisse neus te halen, dan vind ik dat prima. En als de rokende medemens door het rookverbod zijn verslaving moet voeden, dan heb ik daar begrip voor. Maar de buiten-zitters moeten blijkbaar  ook nog eens verwend worden met een energieverslindende verwarming . En weg is het gezonde verstand!

Afgelopen raadsvergadering hadden we een unieke kans om hieraan iets te doen. Een amendement van GL PvdA en SGP  op het raadsvoorstel uitbreiding winterterrassen, waarin terrasverwarming na een overgangsregeling totaal uit onze binnenstad zou verdwijnen, had goede kans om het te halen.

Toen kwam het verbijsterend bericht van de wethouder dat zo'n verbod wettelijk onmogelijk was. Onze verbazing was groot. Hoe kan het zijn dat wij als gemeente zelfs kunnen bepalen wat de kleur van het terrasmeubilair moet zijn, maar niet kunnen verhinderen dat in tijden van wereldwijde klimaatverandering zulke energieverslindende apparaten onze terrassen verwarmen?

Na de mededeling van de wethouder trokken de PvdA en SGP hun steun aan het amendement in. De fractie van GroenLinks besloot principieel het amendement te handhaven. Al jaren lang zet onze fractie zich in om iets aan dit onzinnig gebruik te doen. En we weten dat het kan. In Zutphen is er al een aantal jaren een verbod op terrasverwarming. Kijk naar steden zoals Kopenhagen waar terrasverwarming niet aanwezig is. Waarom zou dat in onze stad niet kunnen?

Aan de horeca ondernemers van Middelburg wil ik het volgende kwijt. Ik snap dat jullie je brood moeten verdienen en jullie klanten goede service willen bieden. Maar moet dat nou echt ten koste gaan van het milieu en klimaat? Het kan anders, kijk maar naar Zutphen. Jullie collega’s daar weten hoe een horecaondernemer zijn klanten maar ook het milieu kan dienen. Misschien een tip!