In totaal wipten Middelburgers samen met de gemeente 37.000 tegels, goed voor 3362m2. Daarmee komt de gemeente bovenaan de poule te staan, die uitgaat van het aantal gewipte tegels per 1000 inwoners. In Zeeland maakte 8700m2 aan verharding plaats voor bomen, planten en groen. Door klimaatverandering hebben we steeds meer last van hete, droge zomers en wateroverlast door hoosbuien. Tegels houden warmte vast, maar veroorzaken ook problemen bij regenbuien omdat het water niet in de bodem kan wegzakken. Groene bodembedekkers houden regenwater beter vast en werken als een soort spons.

Wethouder Jeroen Louws is trots dat zijn gemeente heeft gewonnen: “De inwoners van de gemeente Middelburg vinden een groene omgeving heel belangrijk. Het is heel mooi om te zien dat zij hun tuinen hebben vergroend. Het geeft aan dat mensen echt wel bereid zijn hun steentje bij te dragen voor een beter klimaat. Vanzelfsprekend geven we als gemeente ook het goede voorbeeld en worden er op verschillende plekken in de stad tegels vervangen door groen.”

Ondanks dat de gemeenten onderling de strijd aangingen, was er een gezamenlijk doel: zoveel mogelijk verstening te vervangen door groen. Verschillende deelnemende gemeentes organiseerden aanvullende acties. In Middelburg kreeg je bij Groenrijk een gratis plantje bij inlevering van een tegel. Daarnaast organiseerde NME Zeeland drie aanvullende inspiratiedagen, waar Zeeuwen informatie en inspiratie konden opdoen over klimaatvriendelijk tuinieren.

https://www.zeeland.nl/actueel/winnaar-zeeuws-kampioenschap-tegelwippen-bekend-8700-vierkante-meter-aan-stenen-maakt