De afgelopen tijd heeft GroenLinks veel vragen gesteld over de voortgang van de reorganisatie bij Orionis. Die duurt al meer dan twee jaar. Daarnaast werd onlangs bekend dat Orionis opnieuw met een tekort op de exploitatie, reden om het dossier kritisch te blijven volgen. Daarbij werden vragen gesteld over het salaris van de interim directeur. Maar Orionis Walcheren heeft eind dit jaar een nieuwe directeur. Dat belooft de Vlissingse wethouder Marin de Zwarte als voorzitter van het dagelijks bestuur.

In de PZC wordt vandaag gemeld dat De Zwarte, zijn Middelburgse collega Chris Simons en Chris Maas van Veere nu het profiel aan het opstellen zijn van de directeur die gezocht wordt. Dat is volgens de Walcherse politiek niets voor zijn tijd. Raadsleden in Middelburg en Vlissingen vragen al maanden waarom tijdelijk directeur Joost Struijk er na twee jaar nog zit. Struijk is sinds september 2011 interim directeur, aangesteld om de sociale dienst, de kredietbank en de sociale werkplaats l’été te fuseren tot Orionis.

Er zijn vragen gesteld over de reorganisatie, die niet bepaald vlekkeloos verloopt: er  heerst grote onrust onder werknemers en cliënten, er zijn gerechterlijke procedures en de tekorten blijven maar oplopen.

Doordat meer mensen een uitkering toegekend krijgen, maar ook omdat een interim-directeur ‘nu eenmaal’ niet goedkoop is. Struijk kost 1200 euro per dag. Met drieënhalve dag per week betekent dat ruim 17.000 euro per maand en dus ruim twee ton per jaar. Plus BTW, plus reis- en verblijfskosten, plus overige declaraties komt Struijk ver uit boven de Balkenendenorm.

De Middelburgse en Vlissingse fracties van GroenLinks vragen zich af of dat kan. Leny van den Heuvel van GroenLinks Middelburg: „Volgens mijn informatie mag iemand die in dienst is van zijn eigen bedrijf, zoals Struijk, een half jaar boven de Balkenendenorm declareren, daarna niet meer. Om de simpele reden dat interimmers gemiddeld maar een half jaar nodig hebben om orde op zaken te stellen.” Terwijl een half jaar niet eens genoeg was, vult collega Els Verhage uit Vlissingen aan: „Hij zou de beste man op deze plek zijn, maar de tekorten en de onrust onder mensen zijn nog nooit zo groot geweest. Zijn missie is niet geslaagd. In dat licht is zijn salaris moreel verwerpelijk. Zeker gezien de sociale instantie waar hij voor werkt; hij verdient per dag meer dan een bijstandsgezin per maand. Publieksgeld.”

De Zwarte wil in het artikel in de PZC geen woorden vuil maken. „Die discussie vind ik niet juist. Ik weet dat hij duur is. Zijn voorganger was ongeveer even duur en die leverde niet wat we wilden. Struijk zou blijven tot de reorganisatie is afgerond en dat moment is altijd moeilijk aan te wijzen. Moet je wachten tot de laatste rechtszaak? Hij zit er lang, dat klopt, veel langer dan de bedoeling was. We hebben een keer eerder, zo’n anderhalf jaar geleden, de vacature opengesteld en zelfs met een kandidaat aan tafel gezeten. Daar kwamen we er echter niet mee uit. Dat bleek ook niet het goede moment voor een vaste directeur. In dit proces waar zoveel zorgvuldigheid is geboden, heb je veel tijd nodig.”

Aan die zorgvuldigheid twijfelt De Zwarte niet. „Volgens mij is de reorganisatie is afgerond. De laatste poppetjes zitten op hun plek. Nu alleen de directeur nog.”

Het mag duidelijk zijn dat GroenLinks het dossier Orionis kritisch blijft volgen.

In de pers: 

PZC over de kritiek en reorganisatie bij Orionis