Delta, EDF en kernenergie

Vorige week dinsdag kwam de heer Boerma van Delta Nuts tijdens de commissie Algemeen Bestuur uitleggen waarom Delta zich terugtrok uit de zonnecellenproductie. Het was natuurlijk de bedoeling om ons ervan te overtuigen dat het bedrijf ook na een miljoenenverlies nog steeds kredietwaardig was en dat we als aandeelhouder de volgende jaren nog steeds een flink dividend konden verwachten.

Maar ik zat persoonlijk met iets heel anders in mijn maag.Ik had op 30 november een schokkende uitzending gezien van EenVandaag over EDF, het Franse energiebedrijf waarmee Delta plannen maakt om een tweede kerncentrale in Borsele te gaan bouwen. Uit die uitzending bleek dat EDF het in Frankrijk niet zo nauw neemt met de veiligheidsvoorschriften. Er was sprake van lekkages, het gebruik maken van goedkope onderaannemers om de reactoren schoon te maken, van onveilige arbeidsomstandigheden en besmettingen. Dat vond ik net iets belangrijker dan kredietwaardigheid en dividend.

Dus vroeg ik de heer Boerma of hij ook zo geschrokken was door die uitzending.

Natuurlijk verwacht je op zo’n moment niet dat die manager het achterste van zijn tong laat zien maar je weet maar nooit. De heer Boerma was duidelijk niet voorbereid op deze vraag en moest even slikken.

Maar daarna begon hij onmiddellijk met het verdedigen van de reputatie van EDF en de geloofwaardigheid van de media te ondergraven. Tja, “een kat in het nauw…”.

Toen ik hem na het einde van zijn antwoord opnieuw, en deze keer wat indringender vroeg  “ U ben dus niet geschrokken van deze uitzending?”, toen pas begon hij over de veiligheid van de Zeeuwen die Delta  zou bewaken. Moet ik daaruit besluiten dat voor de heer Boerma het belang van het bedrijf en haar plannen toch nog iets zwaarder weegt dan de gezondheid van de burgers? Het zet me wel aan het twijfelen!

 

Nu was ik al altijd tegen kernenergie. Maar in debat met deskundige voorstanders van kernenergie hadden die me op het hart gedrukt dat de huidige kerncentrales echt 100% veilig zijn. En het was toch co2-neutraal!

Ook binnen GroenLinks zijn er mensen die de voordelen van kernenergie als “tussenoplossing”  wel zien zitten.

Maar hoe veilig is veilig als we het over mensenwerk hebben? En hoeveel vertrouwen moet ik nu hebben in het management van Delta? Kernenergie is een levensgevaarlijk goedje en er hoeft maar iets te gebeuren of de gevolgen zijn desastreus. Het is beter te voorkomen dan te genezen, dus voor mij maar geen ‘tweede kerncentrale’. Want hoe perfect die dingen ook werken, mensen doen dat niet.