Antwerpen 12 maart
Antwerpen 12 maart

Betoging tegen Doel 1 en 2 in Antwerpen

In Antwerpen hebben honderden mensen betoogd tegen het langer openhouden van Doel 1 en 2, de twee oudste reactoren in de kerncentrale. Organisator van de manifestatie is de 11-maart beweging, genoemd naar de datum van de tsunami die vijf jaar geleden de kerncentrale van Fukushima overspoelde, wat leidde tot een nucleaire ramp. GroenLinks Zeeland nam deel aan de manifestatie.

"Vijf jaar na Fukushima: tijd om het roer om te gooien": dat was het thema van de betoging die begon aan het Museum voor Schone Kunsten. Een 800-tal betogers stapten op richting Groenplaats. Onder hen veel leden van milieuorganisaties en van linkse oppositiepartijen (SP.A, Groen en PVDA) in België, Nederland en Duitsland.

"Ze verlengen niet alleen nog maar eens de levensduur van de oudste kernreactoren, ze springen ook slordig om met oude en nieuwe veiligheidsvoorschriften", aldus Kamerfractieleider Kristof Calvo (Groen). "Eigenlijk nemen bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle voortdurend risico's."

Veel betogers waren gehuld in witte pakken die ze aan het eindpunt van de betoging uittrokken. Ze willen aantonen dat kernenergie niet langer nodig is als er voldoende geïnvesteerd wordt in hernieuwbare energie.

De Zeeuwse Mileufederatie had en bus georganiseerd, en samen met hen en politieke partijen uit Brabant en Zeeland togen we naar Antwerpen. Met een lange stoet met de kist waarin de kernenergie lag ging het richting Groenplaats, daar werd de kernenergei ingeruild voor windenergie.

In de pers:

PZC: Zeeuwen doen mee aan demonstratie tegen kernenergie in Antwerpen

VRT: Protesteren tegen kernenergie in Antwerpen