GroenLinks/PvdA is blij met de voorliggende kadernota. Dank aan allen voor het opstellen daarvan.
De jaarcijfers tonen een sluitende begroting, die ruimte laat voor investeringen in onze gemeente. Een gemeente die vooruit wil blijven kijken en zich wil blijven ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid, milieu, inclusie en participatie.
We zitten financieel de komende jaren best ruim in ons jasje, dat wordt ook door diverse partijen genoemd en wij vinden ook dat er daarom nog geld vrijgemaakt kan worden voor een aantal extra zaken. Daarover zo dadelijk meer.
Maar eerst willen we terugkijken op het afgelopen jaar waarin hard gewerkt is aan o.a. vergroening van onze stad; verharding wordt waar mogelijk vervangen door groen, met als voordeel dat regenwater beter kan weglopen en hittestress wordt verminderd.
Er is een omslag gemaakt in de manier van groenonderhoud en maaibeleid, dat zorgt voor meer biodiversiteit. We hebben tegenwoordig ook een stadsecoloog die ons van goede adviezen kan voorzien.
Op het gebied van duurzaamheid en milieu zijn we ook druk bezig; er komen steeds meer laadpalen, ruimer beleid voor het plaatsen van zonnepanelen en onze zogenaamde energiefixers zijn dit jaar met veel succes langs vele huizen gegaan om mensen tips te geven.
Verder zijn dit jaar alle bedrijven benaderd om toch vooral energie-besparende maatregelen te nemen en daar mee aan de gang te gaan.
Dat leverde ons zelfs een prijs op waardoor er nu tóch een kleine windmolen is geplaatst in onze gemeente en dat wil heel wat zeggen
want er zijn al aardig wat discussies geweest over windmolens, klein én groot.
Beleid voor kleine windmolens moet overigens nog worden vastgesteld. Maar dat gaat komen heeft de wethouder beloofd.
Middelburg mag dan een welvarende gemeente zijn, dat geldt niet voor al haar inwoners.
Ondanks dat er diverse regelingen bestaan ter ondersteuning zijn er toch mensen die geen dag zonder zorgen over hun financiële situatie zijn.
Zeker in de dure maanden kunnen de problemen om rond te komen verergeren.
GL/PvdA vindt dat alle kinderen een cadeautje verdienen in de feestmaand december,
daarom dienen wij een amendement in waarin we vragen om aan minimagezinnen een cadeaubon te geven zodat ook hun kinderen een pakje kunnen ontvangen van Sinterklaas of de Kerstman.
Dan de jeugdzorg. Of misschien moet ik zeggen de zorg om de jeugd. Want er zijn steeds meer jongeren die hulp nodig hebben, maar de wachtlijsten zijn lang en personeel schaars.
De kosten blijven oplopen en daarom staat er nu een voorgenomen taakstelling in de kadernota.
GL/PvdA is op zich niet tegen deze taakstelling op jeugdzorg en ziet vooral ook een grote noodzaak om meer grip te krijgen op de kosten . Onze twijfels liggen bij de in de Kadernota genoemde doelen van 500.000 euro in 2026 tot 1.000.000 euro in 2028 en verder.
Waarom deze getallen en is dit haalbaar? Tot nog toe hebben we daar nog weinig helderheid over verkregen.
Bezuinigen op jeugdzorg is weerbarstig heeft de praktijk geleerd, zie het Actieplan Sociaal Domein. Daarbij is het bij de WMO-zorg wel gelukt om de bezuinigingen te realiseren, maar bij de jeugdzorg niet. Waarom is dat? De toegang bij de WMO zorg ligt uitsluitend bij de gemeente, maar bij de jeugdzorg niet.
Huisartsen mogen bv. ook indiceren voor jeugdzorg, de rekening komt wel bij de gemeente terecht.
We hebben dus maar zeer beperkt controle over de toegang. Bovendien geldt bij de jeugdzorg dat als je wachtlijsten laat ontstaan de problematiek snel verergerd en dan ben je vervolgens nog veel duurder uit.
Kortom, wij houden grote zorgen bij de voorgenomen taakstelling op jeugdzorg en zullen de voorstellen die daarover naar de Raad komen, dan ook zeker aan een kritische beoordeling onderwerpen!
"Een belangrijk onderwerp dit jaar was -en is- het nieuwe AZC dat komt op de Cleene Hooge"
Een belangrijk onderwerp dit jaar was -en is- het nieuwe AZC dat komt op de Cleene Hooge. De aankondiging ervan zorgde voor veel beroering en deed de gemoederen hoog oplopen. Inmiddels is het participatie-traject rondom de bouw in volle gang en is er meer rust gekomen, al zijn er nog steeds meningsverschillen over inrichting en alles er omheen.
Via een door ons ingediend amendement is wel besloten dat de rest van het gebied van Cleene Hooge vervreemd moet worden aan liefst een natuurorganisatie. Zodat daarmee voorgoed de onzekerheid over het wel of niet bebouwen van de rest van dit mooie gebied voorbij is.
Ondertussen wordt er op andere plekken in onze gemeente wel gebouwd. Helaas duurt het echter lang voordat een huis er ook daadwerkelijk staat.
Procedures en hogere kosten voor materialen en personeel zorgen ervoor dat je gerust 2 tot 3 jaar kunt rekenen voordat een huis is gebouwd.
De huizen worden steeds duurder, waardoor ze voor veel mensen onbetaalbaar zijn.
In Middelburg hebben we daarvoor de starterslening opgetuigd en daar is afgelopen jaar goed gebruik van gemaakt. Zo goed zelfs dat de pot voor de zomer al leeg was. Door een door ons ingediende motie kunnen burgers die daarvoor in aanmerking komen na de zomer hier alweer gebruik van maken.
Er ontstaan ondertussen ook initiatieven van burgers om zelf een bouwproject te starten.
Dat kunnen Tiny Houses zijn, zoals er nu staan in Sint Laurens. Maar er zijn ook senioren die proberen om een gezamenlijk woon-zorg project op te zetten. Dat zijn zeker initiatieven die de moeite waard zijn om te ondersteunen, aangezien - zoals we allemaal weten - ook de ouderenzorg onder grote druk staat.
In februari van dit jaar heeft de raad de Middelburgse Woon-, Zorg- en Welzijnsvisie vastgesteld met als belangrijk uitgangspunt: de gemeente toont lef en denkt innovatief.
Deze visie wordt nu uitgewerkt in een Uitvoeringsagenda en bij het vaststellen daarvan heeft de Raad per amendement o.a. toegevoegd dat de gemeente initiatieven van inwoners om alternatieve woonvormen te realiseren zal faciliteren.
De praktijk laat zien dat bij het opzetten van een dergelijk initiatief de juridische en financiële kanten een lastig te nemen hindernis zijn.
Een helpende hand uitsteken is daarbij nodig en dat is wat wij beogen met ons amendement hierover dat wij vanavond indienen. Daarin vragen wij om gedurende 4 jaar 50.000 euro te reserveren voor een fonds voor specifieke ondersteuning van woon- en zorgcoöperatieve vormen in de startfase.
Niet om vooruit te lopen op de Uitvoeringsagenda, maar als een verdere concretisering als noodzakelijke tussenstap tussen beleidsvisie en uitvoering’
Hiermee kom ik aan het einde van mijn verhaal. Terugkijkend kunnen we concluderen dat er inderdaad een frisse wind waait en onze gemeente een stuk duurzamer, groener en socialer is geworden.