Luc Vandezande
Reint Rengers

Luc Vandezande

Fractievoorzitter

Wie ben je? Luc Vandezande

Waarom ben je bij GroenLinks?
Omdat onze partij linkse en groene idealen bij elkaar brengt.
Ik ben en denk groen omdat ecologisch denken en handelen noodzakelijk is voor het voortbestaan van onze planeet en alles wat daarop leeft.
Ik ben links omdat ik geloof in gelijkwaardigheid van mensen,  zorg voor elkaar  nationaal maar ook internationaal.

Wat zijn je ambities voor je stad?
Middelburg is al een mooie stad waar veel aandacht is voor de fietser. Dat kan natuurlijk nog beter. Zelf fiets ik zoveel mogelijk en dan merk je dat er nog wel veel verbetering mogelijk is. De afstellingen van de verkeerslichten kunnen veel fietsvriendelijker . Dat geldt trouwens ook voor voetgangers.  Omdat het fietsen toeneemt, en dat vind ik natuurlijk prachtig, moeten fietspaden daarop in de toekomst zeker aangepast worden. Ook het aantal fietsparkeerplaatsen voldoet vaak niet. Er moeten meer parkeerplekken komen.
Sinds ik in Middelburg woon zijn er vaak mooie bomen gekapt. Dat heeft me altijd gestoord. Nu heeft men voor het eerst een lijst met waardevolle bomen gemaakt. Dat is een goed begin maar ik vind dat er bij plannen rekening moet gehouden worden met bestaand groen. 
De ambities van Middelburg houden vaak niet veel rekening met groen, maar zijn gericht op geld verdienen. Het stoort me enorm dat de Cleene Hooghe nog steeds als reserve bouwplaats in de boeken staat en dat een van de laatste groene longen van Nieuw- en Sint Joosland , de trekdijk, is aangekocht om er een bedrijventerrein op te bouwen. Dat gaat wat mij betreft niet door. Waardevolle groene gebieden zullen niet volgebouwd worden met woningen of bedrijventerreinen, maar blijven groen.
Middelburg heeft grote ambitieus om gebied van duurzaamheid. We hebben zelfs de meest duurzame wethouder van Nederland. En het is een feit dat de gemeente Middelburg aan de weg timmert. Maar toch gaat het vaak om intentieverklaringen en kan in de praktijk veel meer gedaan worden. In mijn Middelbrug streeft iedereen naar duurzaamheid. Nieuwe huizen worden co2neutraal gebouwd en bestaande huizen worden verduurzaamd.  De overheid mag daar best wat aan trekken. En het gaat niet alleen om grote dingen. Hoe kan je als stad die energieneutraal wil zijn in 2050 lijdzaam toezien als er overal nutteloos licht brandt ’s avonds, de deuren van winkels in de winter open staan en energieverslindende terrasverwarmingen een heel normaal zich zijn in de stad. Daar ga je toch wat aan doen! 
Tegelijkertijd wordt het voor mensen die in monumentenpanden wonen en hun huis willen isoleren of zonnepanelen op hun dak willen zetten niet echt heel makkelijk gemaakt. Welstandsregels moet wat mij betreft versoepeld worden om inwoners die iets willen doen op gebied van duurzaamheid alle mogelijkheden te geven.
Wij zijn ook een sociale stad en dat moet echt zo blijven. Door bezuinigingen dreigt ook de steun voor onze minima aangetast te worden. Het is in deze tijden politiek opportuun om de kaart van de “ kanteling “ te trekken. Dat betekent dat de overheid zich terugtrekt uit de zorg en mensen hun zaakjes zelf maar moeten regelen of moeten geholpen worden door hun omgeving. Dat lijkt een ideaal : “ mensen zorgen voor elkaar” , maar het is natuurlijk gewoon een gevolg van koude bezuinigingen. Groepen kwetsbare inwoners zullen hier de dupe van worden. De overheid mag deze mensen niet in de kou laten staan. Middelburg mag niet gaan beknibbelen op armoedebeleid en noodzakelijke zorg!

Wat is jou ergernis?
Ik zou deze zin willen vervangen door “ waar wordt je verdrietig van”. Het maakt me verdrietig dat vele mensen niet durven dromen over een betere wereld. Het maakt me verdrietig als ze zeggen dat : “ de wereld nu eenmaal zo is en dat het nooit zal veranderen”.  Ik begrijp wel dat je pessimistisch kan worden als je kijk naar alles wat niet goed gaat in deze wereld. Maar ik ben er van overtuigd dat de mens met veel inzet dat ten goede kan keren.

Wat vind je leuk?
Het klinkt misschien raar maar ik vind mijn vak heel erg leuk. Als leraar maatschappijleer kan ik jonge mensen leren nadenken over de maatschappij en de wereld. Ik kan hen tonen dat er meer is dan alleen het materiële en kan met hen in discussie gaan over onze toekomst. Daarnaast is politiek een echte passie voor mij.
In mijn vrije tijd doe ik aan fitness en hou van wandelen ,fietsen en van tuinieren

Favoriete plek in Middelburg?
Mijn eigen huisje is mijn favoriete plaats. Daar kan ik tot rust komen.
Daarnaast is onze binnenstad natuurlijk heel mooi. Het molenwaterpark en het Abdijcomplex zijn daar mijn twee favoriete plekjes.

Wat doe je het liefste buiten?
Zoveel mogelijk zou ik zeggen. Als het weer en het seizoen het toelaat ben ik graag bezig met de plantjes in de tuin. Daarnaast maak ik graag fietstochten en wandel op de mooie Zeeuwse stranden.