Geen theater op het Molenwater

Twee jaar geleden ging de ploeg van GroenLinks Middelburg de verkiezingen in met de slogan " Geen theater op het Molenwater".
Dat idee had vorm gekregen direct nadat het college bekend had gemaakt om op het Molenwater een " theater in een parkachtige omgeving" te gaan bouwen.

Toen ik op een zonnige zondagochtend naar het verlaten park fietste waar jarenlang de attractie van "Miniatuur Walcheren" te bewonderen was geweest en over het park heen de stad in keek, was het voor mij al duidelijk. De ruimte was veel te klein om een theater en een park van te maken. Een groot gebouw zou bovendien prominent aanwezig zijn tussen Koepoort en Lange Jan. Nee, dit was duidelijk niet de plek voor een nieuw theater.

Tijdens de campagne bleek dat vele inwoners van de binnenstad deze mening deelden. zij wilden een park waarin hun kinderen lekker konden spelen.Dat de grootste partij van Middelburg, de PvdA, daar heel duidelijk anders over dacht bleek tijdens de coalitie onderhandelingen na de verkiezingen. Het vasthouden aan onsĀ  standpunt kostte GroenLinks waarschijnlijk de kans om de stad mee te besturen.Voor de PvdA was het bouwen van een theater op het Molenwater een prestigeproject geworden waaraan niet getornd mocht worden. De nieuwe coalitie partners, CDA, VVD en LPM lieten zich in deze zaak willoos leiden door de wethouder van dienst Albert de Vries.Ondanks de inzet en het verzet van grote groepen binnenstadbewoners, bleef het college van Middelburg star vasthouden aan dit plan en ging door met de voorbereidingen.In de raad was de fractie van GroenLinks zowat de enige partij die consequent bleef vragen om het stopzetten van het project.

En nu komt de crisis ons te hulp. Gedwongen door een tweede megabezuiniging kondigt het college aan af te zien van de bouw. Het nieuws verheugt me. Eindelijk krijgen de bewoners van de binnenstad hun park.Blijft het feit dat een verstandig bestuur dat luistert naar de inwoners van de stad al lang geleden het plan had moeten opgeven. Het geld dat verspild is aan de voorbereidingen en de frustraties van bewoners, waarnaar maar niet geluisterd werd, dat alles had kunnen vermeden worden. Het college komt nu met het plan om het bestaande theater te verbouwen. Ik herinner me de volksraadpleging die werd gehouden direct na het "debacle Zuidsingel". Daar kwam uit dat de meerderheid van de inwoners van Middelburg wel brood zagen in het verbouwen van het huidige theater. Misschien had het college toen beter moeten luisteren.

Luc Vandezande, fractievoorzitter GroenLinks Middelburg