Meer eten dan we kunnen behappen

Eten weggooien kost geld en is schadelijk voor het milieu

Vroeger moest je vast en zeker braaf je bord leegeten van je moeder. "Denk maar aan de hongerige kindjes in Afrika." Grote kans dat je nu hetzelfde tegen je eigen kinderen zegt. Voedselschaarste eist wereldwijd nog steeds miljoenen (jonge) slachtoffers en het voelt dan ook verkeerd om eten weg te gooien. Bovendien is dit schadelijk voor het milieu omdat het de opwarming van de aarde in de hand werkt.

Eten voor de hele wereld

Als je netjes je bord leegeet, wil dat natuurlijk niet zeggen dat een kind aan de andere kant van de wereld opeens geen honger meer heeft. Maar bedenk dit eens: van het voedsel dat jaarlijks wordt weggegooid in Europa en de VS kan de hele wereld drie keer eten.

Dat is heel veel eten.

Vuilstort

De productie van voedingsmiddelen vraagt energie. Deze voedingsmiddelen worden vervolgens verpakt, vervoerd, opgeslagen en weer vervoerd... om vervolgens onaangeroerd in de vuilverbrander of op de vuilstort te belanden. En bij het verbrandings- of verrottingsproces komen weer schadelijke broeikasgassen vrij. Eeuwig zonde!

Slechte planning

Hoe komt het dat we zo veel eten in de prullenbak gooien? Een van de belangrijkste oorzaken is slechte planning: we hebben geen tijd om te koken en geen zin om in de keuken te staan. In plaats daarvan bestellen we iets of eten we buiten de deur. Ondertussen staat het eten en drinken in de koelkast te bederven. Hoe welvarender de westerse samenleving wordt, hoe meer eten er wordt weggegooid. Sinds de jaren zeventig is alleen al in de VS de hoeveelheid voedselafval per persoon met 50% toegenomen.

Afval in overvloed

Onderzoeken hebben uitgewezen dat maar liefst 40% van het in de VS geproduceerde voedsel wordt weggegooid, wat erop neerkomt dat er per Amerikaan dagelijks anderhalve maaltijd in de prullenbak belandt. Boven aan de lijst met weggegooid voedsel staan fruit, groente, graanproducten, zuivelproducten en bereide maaltijden die overblijven omdat de porties te groot zijn. In de VS staat voedselafval qua hoeveelheid op de derde plaats na papier- en tuinafval.

Te grote bestelling

In Europa doen de mensen het al niet veel beter. Britse huishoudens gooien jaarlijks 8,3 miljoen ton eten weg, waarvan het overgrote deel nog alleszins eetbaar is. In China zijn het vooral de restaurants waar eten wordt verspild. Bij een etentje met vrienden of zakenpartners bestelt de gastheer veel meer eten dan iedereen op kan om een vrijgevige indruk achter te laten.

Minder auto's op de weg

Het terugbrengen van de hoeveelheid voedselafval is een belangrijke kwestie; niet alleen om de verspilling van eetbaar voedsel tegen te gaan, maar ook omdat dit beter is voor het milieu. Voor elke ton voedsel die we niet weggooien, komt er potentieel 4,2 ton minder CO2 in de lucht. Je kunt het ook zo zien: als we geen eten meer verspillen, is dat wat CO2-uitstoot betreft vergelijkbaar met 25% minder auto's op de weg.

Weggegooid geld

En als dat je niet zo veel zegt, stel je dan eens voor dat je je geld in de prullenbak gooit... want dat doe je als je eten verspilt. Een doorsnee Amerikaans gezin gooit jaarlijks bijna $ 600 aan fruit, vlees en groente weg. In Europa verspilt een huishouden met kinderen naar schatting € 175 tot € 700 per jaar.

Nieuw motto

Het heeft misschien niet dezelfde lading als ‘de kinderen in Afrika hebben niets te eten’, maar wat dacht je van het volgende motto: je bord leegeten is goed voor je portemonnee én het milieu!

Bron/meer informatie:

Voedselverspilling

Nu.nl