Luc Vandezande

Crowdfunding voor de Trekdijk?

De gemeente Middelburg heeft veel grond, dus moet er verkocht worden. Een bewoner van Nieuw en Sint Joosland opperde crowdfunding, dan wordt het geen industrieterrein. Luc Vandezande schreef in De Faam.

Enkele weken geleden kreeg ik een mail van een inwoner van Nieuw- en Sint Joosland. Hij vroeg zich af of er nu definitief een bedrijventerrein zal komen op de Trekdijk en wat hij hiertegen nog zou kunnen doen. De fractie van GroenLinks Middelburg verzet zich al vanaf het begin tegen dit plan. We hebben destijds tegen de aankoop van de grond gestemd. Nog maar twee jaar geleden hebben we vele handtekeningen verzameld bij bewoners die tegen het plan waren, en die aangeboden aan het college.

De Nieuwlanders zitten al genoeg geklemd tussen wegen en industrieterreinen. Een stuk groen door een bedrijventerrein vervangen zal de kwaliteit van leven zeker niet ten goede komen. Daarnaast is door het college nooit aangetoond dat er een noodzaak was om er een bedrijventerrein bij te bouwen. Er is genoeg ruimte in bedrijventerreinen in en rond Middelburg. Je kan je als dan wel afvragen waarom de meerderheid van de gemeenteraad en het college van CDA, VVD, PvdA,ChristenUnie en SGP geen oren hebben naar “ de wensen van de burger”.

Wat mij betreft is dit een duidelijk voorbeeld van tegengestelde belangen van burgers en overheid. Iedereen weet ondertussen wel dat de gemeente Middelburg heel veel grond heeft aangekocht in het verleden. Die grond zorgt nu voor zware financiële problemen. Elk stukje grond, waarvoor geen plannen gemaakt kunnen worden, moet nu als verlies ingeboekt worden. Dus geen plannen maken voor de Trekdijk kost de gemeente miljoenen. Dat weegt op dit moment zwaarder dan de belangen van onze inwoners. En dat steekt mij. De briefschrijver opperde nog als oplossing een crowdfunding actie door bewoners om het stuk grond aan te kopen. Een sterk staaltje “burgerparticipatie”. Nu de politiek nog! 

Luc Vandezande

PZC: GroenLinks Middelburg overhandigt handtekeningen tegen 'Trekdijk'