Luc Vandezande

Zeeuwse Evenementen Podium (ZEP) te Middelburg

Afgelopen week schreef LucVandezande voor De Faam, de pagina van de gemeente Middelburg, over de gang vanzaken rondom het ZEP en Decathlon.

Het zou een bruisende plek van “ culturele activiteit” worden, het Zeeuwse Evenementen Podium (ZEP) te Middelburg. Maar helaas is van deze ambitie nooit veel terecht gekomen. De verhuizing van “miniatuur Walcheren” werd een flop en het fantastische “ voetbalmuseum “ heeft al lang weer de deuren gesloten. In de afgelopen jaren heeft het bestuur van Middelburg er alles aan gedaan om deze plek tot leven te brengen. Er is zelf een flink zak geld in het project verdwenen. Maar het heeft niet kunnen baten.

Geen cultuur maar twee Fitness zaken, een school, een speelgoedwinkel, een witgoedgigant,  twee vreettenten, en flink wat leegstand, dat is de huidige magere stand van zaken.

Nu ziet het college van Middelburg toch weer een kans om de locatie op te pimpen. De sportreus Decathlon wil zich op het ZEP vestigen. En het wethoudersteam is wild enthousiast! Zo enthousiast zijn ze dat alle protest op dovemansoren stuit en dat de term “algemeen belang” erg veel begint te lijken op opkomen voor de belangen van “snelle jongens””.

Want uit een rapport gemaakt in opdracht van een aantal bezorgde binnenstadsondernemers blijkt de komst van Decathlon niet zo gunstig te zijn voor deze ondernemers in de binnenstad. Zij moeten vrezen voor omzetverlies en erger. En dat zou slecht nieuws zijn voor een binnenstad die sowieso al vecht om te overleven. Een gunstig rapport, door de gemeente ingediend, bleek na onderzoek van de rekenkamer niet te kloppen en werd ingetrokken. De beslissing over de komst van Decathlon wordt voorlopig uitgesteld.

Voor mijzelf en de fractie van GroenLinks is het duidelijk. Het belang van onze binnenstad gaat voor het belang van politiek ego en centjes over de ruggen van anderen verdienen. Een gemeente dient zijn burgers en niet zichzelf! Dus geen Decathlon.

Luc Vandezande, fractievoorzitter