Beelden Kussend Meisje, Tanja en de Ringrijder warm ingepakt

GroenLinks wil offensief voor isolatie huurwoningen

Onder het motto 'laat huurders niet in de kou staan', heeft GroenLinks Middelburg vandaag actie gevoerd voor betere woningisolatie.

Op de Vismarkt is het standbeeld van het Kussend Meisje geïsoleerd met lekker warme kleren, op de Lange Delft het standbeeld Tanja en in de Koorkerkstraat de Ringrijder. De standbeelden staan symbool voor alle huurders van Middelburg die door ontbrekende of slechte isolatie in de kou staan. Een betere isolatie spaart de huurder geld uit, is goed voor het milieu en levert ook nog eens groene banen op. Gemeentes kunnen hierover bindende afspraken maken met woningcorporaties. GroenLinks wil dat Middelburg zorgt dat volgend jaar 10% van de huurwoningen goed geïsoleerd wordt.In veel huurwoningen ontbreekt dubbel glas, een HR-ketel, goede dak-, vloer- en muurisolatie. 'Een gemiddelde huurder betaalt per jaar ruim € 1.500,= aan energiekosten. Met een goede isolatie kan dat bedrag met ruim € 300,= worden teruggebracht', rekent GroenLinks-raadslid Joke van Nieuwenhuizen voor. 'Helaas lopen de meeste corporaties nog niet warm om de isolatie te verbeteren, terwijl veel huurders klagen over tocht, vocht en een hoge energierekening.'

Groen WerktIsoleren is niet alleen positief voor de portemonnee van de huurder. Het isoleren van gebouwen zorgt voor een fors aantal nieuwe banen. Volgens berekeningen van de FNV kan isolatie 8000 banen opleveren. Daarnaast is isoleren ook een effectieve maatregel om energie te besparen, en daarmee het klimaatprobleem aan te pakken. Gemeenten kunnen in het klimaatbeleid een sterke rol spelen. Nu landelijk en internationaal klimaatmaatregelen moeizaam van de grond komen is dit extra belangrijk.

10% per jaar isolerenGroenLinks wil dat de gemeente met alle Middelburgse woningcorporaties bindende afspraken maakt over een isolatieprogramma. Per jaar moet 10% van de woningvoorraad goed geïsoleerd worden, te beginnen bij de goedkoopste woningen.GroenLinks pleit er bovendien in de Tweede Kamer voor dat het voor huurders mogelijk wordt om zelf woningisolatie bij een corporatie af te dwingen. Nu is dat nog niet mogelijk.