Uranium in Zeeuwse bodem

Het bedrijf dat straks van het kabinet Rutte vergunning krijgt om bij Borssele een tweede kerncentrale te bouwen, hoeft niet ver te zoeken naar brandstof: bij Burg-Haamstede zit uranium in de bodem. Dat blijkt uit een rapport uit 1969 van de op 1 september 1997 opgeheven Rijks Geologische Dienst, waar milieu-organisatie WISE de hand op heeft weten te leggen

Al sinds juni 1969 is bekend dat er in Zeeland op minstens drie locaties (Burgh-Haamstede, Tholen, West-Kapelle) uranium in de grond zit. Het gaat om winbare hoeveelheden van een rijkheid die vergelijkbaar is met wat in veel mijnen in Afrikaanse landen en Kazachstan wordt gewonnen.

Dat blijkt uit een rapport uit de jaren ’60 van de op 1 september 1997 opgeheven Rijks Geologische Dienst, dat milieu-organisatie World Information Service on Energy (WISE) boven tafel heeft weten te krijgen. Als Nederland haar verantwoordelijkheid neemt en pretendeert niet afhankelijk van andere landen te willen zijn, moet het ook zelf voor haar uranium zorgen en gaan graven op Schouwen-Duiveland, zegt WISE met een serieus bedoelde knipoog.

Lees verder op de website van GroenLinks Goes:http://goes.groenlinks.nl/2011-01-16+Uranium+in+Zeeuwse+bodem